“Een heerlijke mix van Afrika met een Caribisch sfeertje op relatief korte vliegafstand”

Door: Arjen Lutgendorff


TUI nam onlangs een groep reisprofessionals mee naar Sal (Kaapverdië). “Een bestemming leer je het best kennen door het zelf te ervaren. Niet alleen de hotels, maar ook wat er te beleven is buiten het hotel. We hebben gemerkt dat veel reisagenten het lastig vonden een duidelijk beeld te schetsen van de bestemming voor zij er waren geweest”, zo laat Karin Kamminga (Sales Coördinator) namens TUI weten aan TravelPro.

Hoe gaat het, vanuit TUI gezien, met het aantal boekingen naar Kaapverdië? “De boekingen naar Kaapverdië lopen zeer goed, de eerste vluchten zaten vol. We zien wel dat de trend is om wat later te boeken, maar dat is een algemeen beeld. Met zes vluchten per week hebben we goede verwachtingen voor dit winterseizoen.” Zijn er tijdens de coronacrisis dingen veranderd op de eilanden? “Het zijn natuurlijk zware tijden geweest voor veel locals, die grotendeels afhankelijk zijn van het toerisme. Des te blijer zijn ze dat ze nu weer toeristen kunnen verwelkomen. De gastvrijheid is onveranderd hoog.” Bieden jullie nog steeds alle hotels aan die jullie voor de coronacrisis aanboden? Of zijn er hotels afgevallen of bijgekomen? “Ja, we hebben wel enkele wisselingen in het portfolio van hotels en appartementen, maar dit heeft niet te maken met de coronacrisis. We proberen elk jaar ons aanbod te optimaliseren. Het nieuwe RIU Palace Santa Maria waar we hebben overnacht is sinds maart dit jaar geopend. Een erg mooie uitbreiding van ons RIU-aanbod op Sal.”

Bieden jullie nog steeds alle hotels aan die jullie voor de coronacrisis aanboden? Of zijn er hotels afgevallen of bijgekomen? “Ja, we hebben wel enkele wisselingen in het portfolio van hotels en appartementen, maar dit heeft niet te maken met de coronacrisis. We proberen elk jaar ons aanbod te optimaliseren. Het nieuwe RIU Palace Santa Maria waar we hebben overnacht is sinds maart dit jaar geopend. Een erg mooie uitbreiding van ons RIU-aanbod op Sal.” Wat was het doel van de studiereis? “De bestemming leren kennen door het zelf te ervaren. Niet alleen de hotels, maar ook wat er te beleven is buiten het hotel. We hebben gemerkt dat veel reisagenten het lastig vonden een duidelijk beeld te schetsen van de bestemming voor zij er waren geweest. Zo bleek ter plaatse bijvoorbeeld dat het ook echt de moeite waard is om het eiland te verkennen, het hotel een dagje te verlaten en je te mengen onder de locals. Naast het bezoeken van een aantal van onze belangrijkste hotels zijn we een middag met gids en jeeps het eiland over gegaan. Daarnaast hebben we in kleine groepjes heerlijk geluncht bij verschillende lokale families, zij hebben ons meer verteld over het leven op Sal en meegenomen Santa Maria in. Dan merk je pas echt het gastvrije en relaxte karakter van het eiland en haar bewoners. Met de heropening van Kaapverdië half oktober was dit het perfecte moment voor een studiereis naar dit eiland.” Jullie gingen naar Sal. Wat is het grote verschil tussen Sal en andere Kaapverdische eilanden? “Sal en Boa Vista hebben beide prachtige stranden. Het grootste verschil is dat Sal ook een toeristisch centrum heeft, Santa Maria, met bars, restaurants en winkeltjes. Van alle Kaapverdische eilanden is dit eiland het meest toeristisch ontwikkeld. Hier heb je als klant ook de grootste keuze aan accommodaties, veel All Inclusive, maar ook kleinschalige hotels en appartementen. Naar Sal en Boa Vista ga je vooral toe om te genieten van zon, zee en strand. Je kunt er ook uitstekend duiken en (kite-)surfen. De meeste overige Kaapverdische eilanden (waaronder Sao Vicente en Santo Antao) zijn veel groener én ongerepter: toerisme staat op die eilanden nog veel meer in de kinderschoenen. Dit trekt dan ook een andere doelgroep, de natuur- en cultuurliefhebbers.”

Zijn al jullie concept-hotels aanwezig op Sal? “We bieden niet alle concepten aan op het eiland. We hebben drie RIU Hotels op Sal, waaronder het gloednieuwe RIU Palace Santa Maria, RIU Cabo Verde (adults only) en RIU Funana, een ROBINSON Club en een TUI BLUE for Two. Op Boa Vista bieden we nog drie RIU hotels aan, ook hier een palace en twee classic hotels.” Komen er nog nieuwe hotels bij? “Er staan nog geen wijzigingen op de planning. Met het nieuwe RIU Palace Santa Maria in ons aanbod hebben we op dit moment een ruim en compleet aanbod.” Hoe zit het met de vluchten die jullie aanbieden naar Kaapverdië (welke dagen, welk type toestel)? “We vliegen in de winter zes keer per week naar Sal (alle dagen, behalve donderdag), drie keer naar Boa Vista (dinsdag, vrijdag, zaterdag) en één keer naar Sao Vicente Cesaria Evora Airport (maandag). Een deel van deze vluchten zijn combinatievluchten.” Voor welke doelgroepen vind je Sal een aanrader? “Sal is een absolute aanrader voor de echte zonaanbidders. Mensen die houden van zon, zee en strand, een weekje (of langer) lekker niets doen, echt uitrusten. Daarnaast is het een perfect eiland om te kitesurfen en vind je er goede duikspots. Maar ook mensen die een keer wat anders willen: het is een heerlijke mix van Afrika met een Caribisch sfeertje, op relatief korte vliegafstand (zes uur), met maar 2/3 uur tijdverschil.”

Deel dit artikel