“Ik moest uitleggen waar ik naartoe zou gaan op studiereis”

Door: Arjen Lutgendorff


Robin Ooms (TUI Bussum) bezocht nog nooit eerder een Kaapverdisch eiland. “Ik had het beeld dat het één grote zandbak was met resorts en waar je verder niet zoveel kan doen”, maar na de studiereis is Ooms daar anders over gaan denken.

“De bestemming Sal heeft mij positief verrast, maar nog het meest de lokale bevolking. Die zijn zó vriendelijk, ze ontvangen je met open armen, daarmee heeft de bevolking echt mijn hart veroverd. Het is een bestemming die ook zeker uitnodigt om niet alleen op je resort te blijven, maar om er ook op uit te gaan. Zo zijn wij wezen lunchen bij de gezinnen thuis, waarbij lokale gerechten zoals Cachupa (dit is een stoofpot van mais en bonen) op het menu stonden. Absoluut een unieke beleving en een echte aanrader voor een ieder die een bezoek brengt aan Santa Maria. Het is ook weer niet zo dat je er dag in dag uit bezig kan zijn, maar bijvoorbeeld Santa Maria is een hartstikke leuk plaatsje, dat zich de laatste jaren enorm heeft ontwikkeld tot een toeristische trekpleister met superveel leuke tentjes, waar je lekker kan eten voor weinig. Bij de pier is het gezellig druk en zie je hoe er dagelijks verse vis wordt gevangen en er zijn tal van winkeltjes om lokale souvenirs te shoppen.” Veel geboekt Kaapverdië is een bestemming die veel wordt geboekt door hem en zijn collega’s op kantoor in Bussum. “In het verleden al, want zeker voor de wintermaanden hadden we niet veel aanbod. Je merkt dat de mensen in de wintermaanden weg willen en op de Canarische Eilanden wordt het wat betreft de temperatuur toch iets minder. Toen wij op Sal waren was het 28 tot 29 graden. Je zit net iets zuidelijker dan de Canarische Eilanden waardoor het er warmer is en het is iets minder ver vliegen dan Caribische bestemmingen.” Onbekend Ooms bevestigt dat Kaapverdië een nog relatief onbekende bestemming is, ook in zijn eigen kring. “Als ik vertelde waar ik heen zou, dan hoorde je de hersenen bijna kraken en moest ik uitleggen waar het ligt.” Op de vraag of Ooms vakantiegangers verwacht te overtuigen om naar Kaapverdië te gaan, laat hij weten dat dat zeker gaat lukken. “Het voornaamste is dat je niet veel verder hoeft te vliegen dan de Canarische Eilanden, hooguit twee uur, en dat je meer zonzekerheid hebt. Natuurlijk ligt het er ook aan wat iemand zoekt, maar iemand die voor Fuerteventura zou gaan, die kan je net zo goed naar Sal sturen, zeker wanneer ze meer zonzekerheid willen.”

“Je moet naar Sal voor héle goede all inclusive”

Jorinde Jes (TravelXL Wormer) heeft tijdens de studiereis van TUI naar het Kaapverdische eiland Sal genoten. “Ik was nog nooit op Kaapverdië geweest, maar vond het echt super. Het is een leuke bestemming, niet al te ver vliegen, een fijne temperatuur en ontzettend vriendelijke mensen.” “Op het kantoor in Wormer wordt Kaapverdië al wel vaker geboekt. Ook op het moment dat ik naar Kaapverdië ging, hadden we al een aantal boekingen naar het eiland staan. Zo gaan er mensen naar het RIU Palace, maar ook naar Robinson en Dunas de Sal.” Verwachtingen Jorinde dacht in eerste instantie bij het eiland vooral aan woestijn en weinig mogelijkheden om iets te ondernemen. “Grotendeels klopte dat ook wel. Over het algemeen is het een bestemming waar weinig te doen en te zien is. Persoonlijk vind ik dat je naar Sal moet gaan voor goede all inclusive. Vooral voor de mei- en herfstvakantie is het een prima bestemming. De andere Kaapverdische Eilanden ken ik overigens niet.”

Hotels “RIU Cabo Verde (adults only) vind ik wat betreft uitstraling en sfeer wat sfeervoller, minder strak. RIU Funana was ook echt leuk en is het middelste van de drie RIU’s. RIU Palace is ook prachtig, ruim opgezet, heerlijk aan het strand en met prachtige kamers. Mijn persoonlijk voorkeur? Ik zou voor RIU Cabo Verde gaan vanwege de sfeer. Bij (het nieuwe) Palace moet dat nog wat meer aangekleed worden vooral qua begroeiing.” Tips voor collega-reisprofessionals “Ik zou zeker een excursie aanbevelen, zoals de jeepsafari die wij hebben gedaan. Je ziet dan meer van het eiland waar je anders niet komt als toerist.” Over het eten bij mensen thuis zegt Jorinde: “Ik vond het heel leuk om mee te maken, maar je moet goed opletten aan welke klant je het aanraadt. Het is belangrijk om dit bij de juiste klant aan te bieden, van wie je kan verwachten dat hij deze ‘couleur locale’ beleving waardeert.”

Deel dit artikel