“Kaapverdië heeft mij aangenaam verrast”

Door: Arjen Lutgendorff


Sandra Schreuders (TUI at Home) laat weten dat zij nog nooit eerder op Kaapverdië was geweest, vooroordelen had, maar aangenaam is verrast.

“Ik vroeg mij voor vertrek vooral af wat je zou kunnen doen op een kaal en dor eiland, waar nauwelijks iets groeit en waar alles wordt geïmporteerd vanaf de Canarische Eilanden (en elders), maar de manier waarop ze van relatief kleine bezienswaardigheden iets groots hebben gemaakt vind ik ontzettend leuk om te zien.” “We hebben een middag een jeepsafari gedaan (echt een aanrader) waarmee je langs alle hoogtepunten van het eiland rijdt en beleeft, zoals dobberen in een zoutmeer, op zoek naar Fata Morgana, en het bezoeken van de grot ‘Blue eye’. Je kunt er ook gemakkelijk zelf op uit door een auto te huren. De wegen zijn redelijk goed begaanbaar, zeker als je niet offroad gaat. In Santa Maria kun je zelfs een fiets huren om de omgeving te verkennen. Ook voor waterliefhebbers is er voldoende te doen, denk bijvoorbeeld aan kitesurfen, snorkelen of duiken. Ze hebben op Sal zelfs een zippline van meer dan een kilometer, je kunt gaan winkelen in Santa Maria of natuurlijk genieten van de faciliteiten van de hotels. De diversiteit op het eiland vind ik ontzettend leuk”, aldus Schreuders. Via TUI-Experience zijn er afwisselende excursies te boeken, zoals een buggytour, pootje baden tussen citroenhaaien of bijvoorbeeld een 4WD Jeep Tour.

No stress Santa Maria is het dorpje op vijf tot tien minuten rijden van de RIU-hotels op het eiland en volgens Schreuders zeker een bezoekje waard. “Sportievelingen kunnen lopen, maar je kan er ook heen met de taxi voor € 3 tot € 4. Het is een dorpje met kleurrijke huisjes, vriendelijke mensen, restaurantjes, winkeltjes en ’s avonds zoeken ook veel bewoners van het eiland hier de gezelligheid op. Bij alles wat ze doen wordt gezegd ‘no stress’.” Wind “Het was gedurende het verblijf op Sal dagelijks rond de 30 graden, maar de zon scheen niet volop tijdens ons verblijf. Het kan dus zijn dat hij niet schijnt, maar dan is de temperatuur nog steeds goed. Je moet er wel rekening mee houden dat er behoorlijk wat wind kan staan, wat eigenlijk wel lekker is. Dat er een behoorlijk wind kan staan, zie je ook aan de bomen die allemaal dezelfde kant opstaan.” Voorbereiding Schreuders laat met betrekking tot de voorbereiding op de reis weten dat het het handigst is als je volledig bent gevaccineerd voor wie deze bestemming wil bezoeken. “Daarnaast moet je je voorafgaand de reis digitaal registreren, een gezondheidsverklaring invullen en je internationale vaccinatiebewijs uitgeprint meenemen.” 80% gevaccineerd Tijdens de studiereis werd er van hotelgasten verwacht dat zij een mondkapje droegen wanneer zij zich verplaatsten, maar wie aan tafel zat of bij het zwembad lag, hoefde het mondkapje niet op te houden. Schreuders: “Op straat merk je niets van corona. 80% van de eilandbewoners zijn gevaccineerd en op plekken waar het verstandig is, draagt men mondkapjes.”

Alternatief Canaria’s “Ik vind Sal echt een goed alternatief voor de Canarische Eilanden, zeker als winterbestemming. TUI heeft heel veel vluchten naar Kaapverdië, dus het is ook een hele goede last minute-bestemming. De kwaliteit van het eten en drinken in de hotels is goed en je kan op Sal ook een excursie boeken om bij Kaapverdianen thuis te dineren. Dat hebben wij tijdens de studiereis dan ook gedaan. Er zijn verschillen in hoe uitgebreid men voor je kookt, maar het is een mooie ervaring.” De hotels “De RIU-hotels zijn super”, aldus Schreuders. “Ik was heel blij dat ik de mogelijkheid heb gekregen om de verschillen te zien van drie RIU-hotels die op Sal bij elkaar liggen. Het onlangs geopende Palace Santa Maria met 1.000 kamers waar het je absoluut aan niets ontbreekt, RIU Funana dat wat gemoedelijker is doordat het er al langer staat en mooi begroeid is en op hetzelfde terrein RIU Cabo Verde (adults only). Daarnaast nog Melia’s gezien (Melia Dunas Cabo Verde, samen met Melia Sol Dunas een resort) en TUI Blue, heerlijk rustig adult only, met prima kamers en veel swim-up-kamers. Robinson zit er ook, maar die hebben we niet bezocht. Overigens was de groep ook goed te spreken over Dunas de Sal, een kleinschalige accommodatie, mooie tuin met veel groen en een eigen stuk strand op loopafstand.”

Deel dit artikel