Toenemend aantal Europeanen niet langer in wachtmodus om te reizen

Meer vertrouwen om spontaan op reis te gaan

Door: Arjen Lutgendorff


Hoewel het hoogseizoen in de zomer achter ons ligt, blijft het verlangen naar reizen in heel Europa sterk. 66% van de Europeanen plant reizen tot maart 2022, terwijl het toegenomen vertrouwen over wanneer, waar en hoe te reizen wijst op positieve toeristische vooruitzichten voor de komende maanden. Dat blijkt uit het laatste onderzoek ‘Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel - Wave’ door de European Travel Commission (ETC), dat tijdig inzicht verschaft in de korte termijn reisintenties en voorkeuren van Europeanen tijdens de Covid-19-pandemie.

Voor het eerst sinds oktober 2020 zijn de reisplannen van Europeanen gelijkmatig verdeeld over de komende zes maanden: 26% kiest voor reizen tussen oktober en november, 28% tussen december 2021 en januari 2022 en 25% reist in februari en maart 2022. Deze resultaten geven aan dat een toenemend aantal Europeanen niet langer in een ‘wachtmodus’ zitten om te reizen en veel meer vertrouwen hebben om spontaan op reis te gaan. Nu het reissentiment blijft verbeteren en pandemische beperkingen de nieuwe norm worden, zijn ‘reisklare’ Europeanen meer vastbesloten om zich aan hun reisplannen te houden (een stijging van 39% ten opzichte van de vorige enquête), in plaats van te wachten of uit te stellen.

Europese stedentrips zijn een top last-minute vakantie Intra-Europese uitjes staan nu op de voorgrond, wat wijst op meer comfort om internationaal te reizen: meer dan één op de twee Europeanen met korte-termijn reisplannen zal naar andere Europese landen gaan, een stijging van 41% sinds september 2020. Ondertussen zijn de voorkeuren voor binnenlandse reizen (32%) de afgelopen twaalf maanden met 18% gedaald. Mediterrane bestemmingen staan het hoogst op de wensenlijst van reizigers, met Spanje en Italië (beide 9%), Frankrijk (8%) en Griekenland (7%) als topvoorkeuren. Steeds meer last-minute Verlangen naar stedentrips (18%) heeft nu een piek bereikt voor 2021 met een stijging van 43% sinds zomer 2021, al blijft ook de aantrekkingskracht van een vakantie aan de kust groot. Tegelijkertijd wordt reisplanning steeds meer last-minute, aangezien slechts 29% van de Europeanen met reisplannen voor oktober of november hun reis geboekt heeft. Een grotere belangstelling voor stedentrips en last-minute boekingen is een andere indicator van de geleidelijke terugkeer naar normaal en naar meer spontane reizen in de nabije toekomst.

Gevolgen budgetten Meer stedentrips gaan gepaard met de toegenomen populariteit van kortere reizen van maximaal drie nachten (30% van de stedentripreizigers). Het verkorten van de reisduur heeft ook gevolgen voor de budgetten, aangezien het aandeel reizigers dat van plan is om tot € 500 te besteden aan hun reis met 20% groeit in vergelijking met het vorige onderzoek, ten koste van hogere uitgavenniveaus (1.000+ euro). Voorkeur voor vliegreizen Ondanks een aanhoudende aarzeling ten aanzien van vliegreizen, staat meer dan 50% van de 'reisklare' Europeanen nu te popelen om met het vliegtuig op reis te gaan (een stijging van 13% ten opzichte van de vorige enquête). Dit is een teken van een verbeterd consumentenvertrouwen in het gebruik van commerciële vluchten om reistijden te optimaliseren. Geruststellen door effectieve COVID-19-maatregelen Naast de toegenomen gretigheid om de komende zes maanden te reizen, vertrouwt 63% van de 'early bird' reizigers nog steeds op gezondheids- en veiligheidsprotocollen op de bestemming, omdat ze zich hierdoor meer op hun gemak voelen en waarschijnlijk van hun reis zullen genieten. Bestemmingen en toeristische bedrijven moeten reizigers geruststellen door middel van effectieve COVID-19-maatregelen, met name met betrekking tot de onderdelen die reizigers de meeste zorgen bieden, zoals de vliegreis, vervoer naar de bestemming en lokale attracties.

Deel dit artikel