Reisprofessionals over Cuba…

Door: Sharon Evers


Cuba heropent vanaf 15 november haar grenzen en versoepelt de inreisvoorwaarden, dat heeft de Cubaanse regering bekendgemaakt. Reizigers die een vaccinatie- of testbewijs op zak hebben, zijn dan weer welkom. TravelPro sprak enkele reisprofessionals over dit heugelijke nieuws.

“Waar je echt moet zijn geweest? Overal!”

Bárbara Díaz Domínquez (Cuba4all Reizen): “Voor de coronapandemie hadden klanten veel belangstelling om Cuba te bezoeken. Nu hoop ik ze nog meer belangstelling hebben na zo lange tijd dat ze mochten niet reizen en veel thuis moesten blijven.” Wat maakt Cuba speciaal? “Haar cultuur, de mooi en groene natuur, de bevolking, dat als iemand naar Cuba gaat, lijkt dat jij naar de verleden bent, de prachtige stranden.” Waar moet je echt zijn geweest? “Overal. Cuba geeft heel veel te bieden. Maar de hoofdstad Havana mogen de klanten niet missen. Daarna, Viñales de platteland van Cuba, Trinidad, een stad die bevroren in de tijd is. Varadero met een van de mooiste stranden van het Caribische gebied, Santiago de Cuba, met veel geschiedenis van de actuele revolutie, Baracoa ook vol met prachtige natuur gebieden, enzovoorts.” Voor welke type klant is Cuba het meest geschikt? “Voor iedereen. Jongen mensen, oudere mensen, familie met kinderen et cetera.” Wat zijn jouw persoonlijke favorieten? “Mijn favorieten bestemmingen zijn: Havana, Viñales, Trinidad, Santa Clara, Santiago de Cuba en Baracoa. Mijn avorieten activiteiten zijn: een excursie in Havana per oldtimer, een bezoek van de Tropicana show, een excursie per paard in Viñales, snorkelen in Playa Giron, Trinidad, Holguin of in Varadero, mar ook het contact met de lokale mensen… Mijn favoriete rondreis is deze reis. Staat de volgende Cuba-reis al gepland? “Ik heb wel al klanten die interesse hebben om naar Cuba te reizen, maar ze zijn nog aan het denken. Ik heb nog geen boekingsbevestiging. Echter zal ik wel begin december zelf naar Cuba reizen om contact met mijn partners te hebben en alles te controleren/regelen.”

Tips & tricks van Mirjam van Os - Benschop

Mirjam van Os-Benschop (Reisburo Montfoort) maakte een fly drive door Cuba en heeft naast praktische tips, het volgende advies. “Ga nu, want Cuba verandert snel.” “De vele oldtimers, kleurrijke straatjes en slapen in casa particulares, wat de Cubaanse versie van een bed & breakfast is. Je hebt je eigen slaapkamer, meestal met eigen badkamer. De meeste casa’s lijken in basis op elkaar en de casa’s waar ik heb geslapen waren allemaal goed en schoon. Bij bijna alle casa’s kun je ontbijt boeken en meestal ook avondeten. Cuba is een geweldige unieke ervaring die ik iedere (een beetje avontuurlijk moet je wel zijn) reiziger kan aanbevelen.” Tips “Cuba is een relatief veilig land, let wel goed op je bezittingen. Advies doe een slot op je koffer en draag geld op je lijf. Pas op voor zakkenrollers vooral in Havana. Het internet in Cuba is voor reizigers alleen toegankelijk bij een ETECSA wifi-hotspot. De wifiplekken zijn gemakkelijk te herkennen aan een groep mensen die naast elkaar zitten of staan. De meeste wifi-spots zijn te vinden bij een centraal plein. Om toegang te krijgen tot internet heb je een code nodig door een kraskaart te koop bij een ETECSA kantoor. Officieel moet je om Cuba in te mogen een uitgeprinte Engelstalige verklaring van inschrijving van je zorgverzekering meenemen. Heb je geen verzekeringsverklaring en beland je in het ziekenhuis op Cuba? Dan moet je alles contant betalen en dat kan behoorlijk in de papieren lopen. Cuba heeft twee munteenheden Cubaanse peso (voor Cubanen) CUC (voor toeristen), maar laat je niet verrassen dat je betaald met CUC en peso terugkrijgt want hier kan een toerist nl niet mee betalen. Er zijn weinig of geen pinautomaten en als ze er zijn accepteren ze niet de bankpas of creditcard. Mijn advies is: neem voldoende cash mee, zodat je kunt wisselen.”

Deel dit artikel