Ontdek Friesland

©Lydia Annema

Wist je dit al van Friesland? Het Fries wordt gesproken door ongeveer 440.000 mensen. Friesland heeft de beste luchtkwaliteit van Nederland. Friesland heeft niet alleen een eigen taal, maar ook een eigen encyclopedie van 3.150 bladzijden, waaraan zeven jaar is gewerkt. Ruim 20% van de provincie bestaat uit grasland. Er zijn meer dan achthonderd monumenten in Leeuwarden. Mata Hari en M.C. Escher zijn beiden geboren in Leeuwarden. Nog meer weten? Lees snel verder.

Elf steden anders Je hoeft echt niet te wachten tot de route van de Elfstedentocht bevroren is om een bezoek in te plannen. De elf steden zijn ook zonder bevroren water te ontdekken en bovendien een goede manier om jezelf onder te dompelen in het Friese landschap. Neem er de tijd voor. Met de fiets of e-bike kun je in enkele etappes alle elf steden aandoen. Je kunt natuurlijk ook met een bootje, kano, sloep of zeilboot dezelfde route afleggen. Of wandelend via het 283 kilometer lange wandelpad. Zo heb je gelijk een mooie reden om een aantal keren terug te keren naar Friesland en elke keer een ander stukje te ontdekken. Welke manier je ook kiest, je volgt meteen het 11fountains-project. Dit is een internationaal kunstproject waar elf internationale kunstenaars uit elf verschillende landen voor elk van de elf steden een bijzondere fontein hebben ontworpen. Vanaf oktober 2022 kun je de Elfstedentocht sowieso live meemaken. De Tocht is een musical die vanaf dan te zien is in een speciaal gebouwd ijstheater in Leeuwarden. Met bewegende tribunes, meteorologische special effects en een immense ijsvloer van 2500 m2 komt de magie van de Elfstedentocht voelbaar tot leven.

Genieten op zijn Fries Inspanning vraagt ook om ontspanning en dat kan uitstekend, want er wordt ook in Friesland heel goed voor de inwendige mens gezorgd. We kennen allemaal de klassiekers zoals Fries suikerbrood, oranjekoek, hét kruidenbitter Beerenburg, Friese nagelkaas, Friese tafelstroop en Fryske Dûmkes. De Friezen houden wel van lekker eten en drinken. Door de hele provincie vind je heerlijke plekjes om culinair te genieten. Bezoek één van de brouwerijen, of drink een echt Fries glas wijn. Een lekkernij uit het water is niet meer dan logisch in de provincie die voor de helft uit water bestaat. Ga mee palingvissen en rook je eigen paling. Vergeet tijdens het wadlopen niet om een oestermes en citroen in je rugzak te stoppen, zodat je direct kunt genieten van de meest verse oesters die je ooit zult proeven. En er is nog zoveel meer in Friesland te ontdekken.

Win een Fries weekend voor twee Meer ontdekken? Neem deel aan de gratis cursus op TravEcademy, wordt een Friesland expert en maak ook nog eens kans op een Fries weekend voor twee door deel te nemen aan de quiz.

Deel dit artikel