Op vakantie naar dit paradijs mag gewoon

Op vakantie naar dit paradijs mag gewoon

Door: Arjen Lutgendorff


Waar de coronamaatregelen in Nederland werden aangescherpt, ging Bonaire weer open nu het reisadvies wijzigde van oranje naar geel. TravelPro mocht enkele weken geleden al een exclusief bezoek brengen aan het eiland waar het naartoe vloog met TUI fly. TravelPro sprak er met diverse hoteliers, lees hier de interviews met Resort Bonaire, Auriga Ecolodge, Caribbean Club Bonaire, SENSES Boutique Hotel & Apartments, Van der Valk Plaza Beach & Dive Resort Bonaire en Harbour Village Bonaire. Het eiland staat erom bekend dat het actieve vakantiegangers aantrekt en dat mochten wij zelf ook beleven. Surfen met kampioen Taty Frans, kajakken en een spectaculair grotbezoek met Hans Voerman van Outdoor Bonaire en blokarten bij de Nieuw-Zeelandse Donna Hudgeon en Andrew Sands van Bonaire Landsailing Adventures.

Wat moet je van Bonaire verwachten wanneer je het niet kent? Wie niet oppast wordt helemaal verliefd op dit kleine, schattige roze eilandje, waar je iedere dag iets anders kunt doen of zien. Het is het eiland waarvan wordt gezegd dat de mensen er nog puur en lief zijn, het eiland waar je ook als vakantieganger binnen een dag allerlei mensen leert kennen. Die mensen ga je zeker nog een keer tegenkomen tijdens je verblijf op het eiland dat bekend staat om haar prachtige natuur, zowel onder als boven water.

Ronaire Op dat alleraardigste eiland werd ik op Flamingo Airport (een heerlijk kleine luchthaven) welkom geheten door Rolando Marin. Een betere kenner van het eiland had ik mij niet kunnen wensen, want Rolando werkt al zo’n 26 jaar voor Tourism Bonaire. Hij was de hele week mijn chauffeur en liet mij alle hoeken van het eiland zien. Zo door de jaren heen ontwikkel je natuurlijk meerdere favoriete plekjes, waarvan Klein Bonaire er één is van Rolando. Helaas konden we door de coronamaatregelen het kleine eilandje voor de kust van Bonaire niet bezoeken, maar iedereen verzekerde mij dat het absoluut een bezoek waard is. Andere favoriete plekjes bezochten we wel, waaronder 1.000 steps.

Op je duimpje De grootste stad van het eiland is Kralendijk (een verbastering van Koralendijk, dijk van koraal). Een ‘stad’ die je in een ochtend op je duimpje kan leren kennen. De gezellige Kaya Grandi en de boulevard met haar gezellige winkeltjes en restaurants. In mocht er genieten en heerlijk eten (met uitzicht op de haven met haar zeilboten) bij It Rains Fishes, het Italiaans specialiteitenrestaurant Capriccio en had op het terras kunnen genieten van At Sea wanneer zij hun zaak niet hadden moeten sluiten door de coronamaatregelen. Overigens smaakten ook de take aways van Between 2 Buns, Sebastians Restaurant en The Beach heerlijk, die we op prachtige plekjes langs het water opaten. Mooie plekjes genoeg! Last, maar zeker niet least, de lunches bij Harbour Village en Posada Para Mira.

Strand- en waterparadijs Wie lekker wil relaxen, kan dat uitstekend doen op één van de meer dan 22 prachtige stranden die Bonaire rijk is. Je hebt er heerlijk de ruimte, het is altijd strandweer en onder water beland je in een totaal andere wereld met prachtig gekleurde vissen en koraal. Wie actiever wil zijn kan uiteraard duiken, surfen, kiten of met een bootje het water op.

Prachtig verrassingen Een ritje over Bonaire zorgt voor verwondering voor wie zich niet van tevoren in het eiland heeft verdiept. Helaas heb ik Washington Slagbaai National Park niet kunnen zien, maar het moet er prachtig zijn. Wel bezocht ik het Gotomeer, een zoutwater lagune in het noorden, met tientallen flamingo’s. Wie hier rondrijdt, wordt ook getrakteerd op geweldige vergezichten, bijvoorbeeld op het oudste plaatsje van het eiland (Rincon). Seru Largu biedt een prachtig zicht op het eiland, met Kralendijk en daarachter Klein Bonaire. Flamingo’s waren er ook volop te zien bij het Pekelmeer Flamingo Reservaat. Er is nog zoveel meer moois dat het eiland heeft te bieden, maar je wilt ook nog verrassingen overhouden voor wie er voor het eerst naartoe gaat. Natuurlijk kan je ook een kijkje nemen op de website van Bonaire Tourism. Bekijk onderaan dit artikel nogmaals de video die we eerder publiceerden, waarin hoteliers en medewerk(st)ers van Bonaire Tourism oproepen om weer naar het eiland te komen wanneer dat weer kan. En dat kan nu, wat ons betreft een absolute aanrader, alleen al die dagelijks prachtige zonsondergangen.

Geweldig “Het is geweldig nieuws dat Bonaire weer code geel heeft gekregen. Zeker nu voor Nederlanders geldt dat reizen binnen ons Koninkrijk is toegestaan deze winter. Zo kan men ook in deze donkere maanden genieten van zonnig en authentiek Bonaire”, vertelt Marjolein Oleana, Business Manager Tourism Corporation Bonaire. “Ik ben natuurlijk ook heel blij dat we het virus op het eiland goed onder controle hebben. We zullen de coronamaatregelen strikt blijven naleven en handhaven. We hebben immers zelf gezien dat dit loont.” Bonaire is op 22 september naar code oranje gegaan met oog op de veiligheid en gezondheid van de inwoners en de gasten. Code geel is niet alleen goed nieuws voor de reizigers, maar ook voor de inwoners en lokale economie met oog op het toeristische winterseizoen.

Coronamaatregelen Op Bonaire gelden dezelfde basisregels als in Nederland: houdt 1,5 meter afstand, pas handhygiëne toe en draag een mondkapje indien de 1,5 meter afstand in een dichte ruimte niet haalbaar is. Inwoners met klachten wordt gevraagd om zich te laten testen en zichzelf te isoleren in geval van een positieve test tot 24 uur na de laatste symptomen. De hotels en horeca op het eiland zijn net als scholen gewoon geopend en volgen de basisregels en protocollen. Code geel Voor reizigers die vanuit Nederland naar Bonaire komen is het verplicht om zich maximaal 72 uur voor vertrek te laten testen en bij aankomst een negatief testresultaat en een gezondheidsverklaring te tonen. Zonder een testresultaat is veertien dagen quarantaine - op eigen kosten - verplicht. Code geel betekent dat reizigers na terugkomst in Nederland niet in quarantaine hoeven.

Deel dit artikel