Untamed Travelling lanceert Long Stay

Door: Sharon Evers


“Dat de reiswereld op z’n gat ligt, weten we nu wel en de leus ‘Dream Now, Travel Later’ komt inmiddels ieders neus uit. We willen eruit”, zegt Jozef Verbruggen (directeur Untamed Travelling). Daarom lanceert de touroperator haar nieuwste concept: Long Stay. Een interview.

Wat houdt het concept in? “Het gaat om een reis met een flexibel ticket, een verblijf voor een onbepaalde tijd naar gebieden waar corona niet allesoverheersend is en waar klanten kunnen overwinteren op een bestemming waar het leven ‘normaal’ is, want dat is bij ons in Nederland totaal niet meer aan de orde. Het is corona voor en corona na en daar word ik best moe van. Dit is een boodschap in de donkerste weken van deze pandemie.” Hoe ben je op het idee gekomen? “Ik ben net terug van een relatief lang verblijf in Zambia, een land waar je niet continu wordt geconfronteerd met corona. Ik voelde me er herboren en dankzij de goede wifi had ik goed contact met het thuisfront en kon ik er ook goed werken. Ik voelde me er ook een stuk veiliger dan in Nederland, juist omdat het dunbevolkt is en je daardoor onderhand kilometers afstand kan houden van een ander. Als mij dit een enorm fijn gevoel gaf, moet het dat ook doen voor onze reizigers. Daarnaast steunen reizigers die kiezen voor een duurzaam toevluchtsoord ook de lokale economie en is er de mogelijkheid om je voor een langere periode in te zetten voor een lokaal conservancy project. Als bedrijf hebben wij ontzettend veel te danken aan Afrika, hier is alles begonnen en daarom is het leuk en fijn om nu iets terug te geven, zeker nu er weinig toeristen komen. In plaats van de normale dollar die je op de kamer laat liggen, geef je nu vijf dollar. Dat wordt ontzettend gewaardeerd, want het is vaak een zaak van leven en dood.”

Gaat het om elke willekeurige bestemming? “Het gaat om landen waar Nederlanders welkom zijn en waar naartoe wordt gevlogen. Het kunnen drie weken zijn, maar ook drie maanden. Zuid-Afrika bijvoorbeeld laat Nederlanders toe als zij er drie maanden verblijven. Het is wat de reiziger wil en wij zoeken naar de beste accommodatie et cetera.” Met Long Stay houd je je niet aan de reisadviezen van BuZa? “Het blijft een advies. Maar wat je nu gaat krijgen - omdat mensen coronamoe zijn - is dat reizigers zelf een ticket en een accommodatie gaan boeken. En dat is iets wat wij natuurlijk liever niet willen zien. Wij maken van samengestelde reizen een pakket, waardoor we ook zorg dragen voor onze reizigers en hen eventueel kunnen repatriëren.”

Jozef Verbruggen


“Mensen zijn coronamoe en willen eruit”

En hoe zit het met reisverzekeringen? Stel dat iemand toch corona of iets anders krijgt? “Wij werken samen met Allianz en daar is het beleid dat corona wordt behandeld als een ziekte. Dat wil zeggen dat als je een positieve testuitslag hebt, de reis geannuleerd kan worden en de kosten van deze annulering door Allianz worden uitgekeerd, mits je een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Ben je ter plaatse en krijg je corona, dan zijn er diverse ziektekostenverzekeraars die dekking bieden. Dat is per aanbieder verschillend en zal je zelf moeten nagaan. Daarnaast heb ik in Zambia met artsen gesproken en zij zeggen dat het maanden geleden is dat er iemand besmet is geraakt met het coronavirus. Ik kan het me ook niet voorstellen dat er 500 mensen samenkomen in een lodge om feest te gaan vieren. Dat gebeurt gewoon niet. Er is ruimte, social distancing van kilometerslang.” Ga je zelf nog op long stay? “Ik ben het wel van plan. Mijn dochter woont in Zuid-Afrika en ik verwacht dat ik in december daarnaartoe afreis.” Iets anders, je weet toch van gekkigheid niet meer wat je moet doen om deze crisis het hoofd te bieden? “Nee, dat is ook zo. De enige oplossing zijn sneltesten, voorafgaand aan een reis en bij thuiskomst. Er zijn oneindig veel discussies over reisadviezen, maar laat ons alsjeblieft tot een oplossing komen. Op het gros van onze bestemming komt massatoerisme niet voor, in Zambia bijvoorbeeld kom je nauwelijks iemand tegen. Maar we bieden ook Spanje, Italië en Griekenland aan en daar is het wel wat drukker en daarom zijn - zolang er geen vaccin is – sneltesten de oplossing.”

Deel dit artikel