“Ophouden met die reisbeperkingen!”

Door: Arjen Lutgendorff


Steeds meer reisbedrijven en -professionals zijn van mening dat reisbeperkingen geen langetermijnoplossing bieden. Ook vanuit andere hoeken is er steeds meer kritiek op de reisbeperkingen en strengere maatregelen om te reizen.

Angst bij het reizigers “Overheden reageren in de noodmodus op de risico’s van de nieuwe coronavirusvariant en veroorzaken angst bij het reizende publiek. Zo snel mogelijk moeten we de ervaring van de afgelopen twee jaar gebruiken om over te gaan naar een gecoördineerde datagestuurde aanpak die veilige alternatieven vindt voor grensafsluitingen en quarantaine. Reisbeperkingen zijn geen langetermijnoplossing om COVID-varianten onder controle te krijgen", aldus de International Air Transport Association (IATA). Ticketgegevens Een nieuw rapport van ForwardKeys, met de meest recente en meest uitgebreide ticketgegevens die beschikbaar zijn, onthult welke bestemmingen sinds 1 november het meest zijn bezocht door reizigers uit de acht Zuid-Afrikaanse landen die momenteel zijn aangemerkt als het grootste risico vanwege de Omicron-variant van COVID- 19, namelijk Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe. De gegevens ondersteunen oproepen van veel mensen die bezwaar maken tegen onmiddellijke reisbeperkingen voor reizen van en naar deze Afrikaanse landen. Symboolpolitiek Ook ANVR-directeur Frank Oostdam heeft een uitgesproken mening over de reisbeperkingen die worden opgeworpen na het bekend worden van de nieuwe coronavariant. “En wéér schieten we in de kramp. Het opwerpen van reisbeperkingen is volstrekt niet effectief. Ophouden met die ‘travelbans’! Louter symboolpolitiek en dienen voornamelijk de onderbuik. Reisbeperkingen vertragen hooguit maar doen niets tegen verspreiding. Naleven van basisprincipes en vaccineren daarentegen zijn zeer effectief. Dat zeggen onder andere de WHO en Europese RIVM. Wanneer gaan we daar nou eens naar luisteren?” WHO: reisbeperkingen werken niet In de video hieronder David Nabarro, een speciale gezant voor Covid-19 voor de Wereldgezondheidsorganisatie.”Het is ontzettend moeilijk om virussen buiten de landgrenzen te houden door middel van reisbeperkingen. Dat werkt gewoonweg niet.”

Veilig, efficiënt en makkelijker reizen De IATA roept regeringen op om eenvoudige, voorspelbare en praktische maatregelen te nemen om het internationale reizen veilig en efficiënt te vergemakkelijken nu de grenzen weer opengaan. De IATA drong er met name bij regeringen op aan zich te concentreren op drie belangrijke gebieden, namelijk vereenvoudigde gezondheidsprotocollen, digitale oplossingen om gezondheidsgegevens te verwerken en COVID-19-maatregelen in verhouding tot de risiconiveaus met een continu beoordelingsproces. “In de komende maanden moeten we overstappen van individuele grensopeningen naar het herstel van een wereldwijd luchtvervoersnetwerk dat gemeenschappen opnieuw kan verbinden en economisch herstel kan vergemakkelijken”, aldus Conrad Clifford, plaatsvervangend directeur-generaal van IATA. Top 10 met Omicron-ranje Op basis van aankomstaantallen zijn de meest bezochte landen Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, elk met 12% van de reizigers uit de risicolanden. Het Verenigd Koninkrijk en Ethiopië zijn de volgende, elk met 7%. De top tien luchthavenknooppunten die het meest door reizigers uit de grootste risicolanden in zuidelijk Afrika werden gebruikt, waren Doha, met 22%, Addis Abeba, 15%; Doubai, 13%; Lusaka, 6%; Johannesburg, 6%; Nairobi, 6%; Frankfort, 4%; Amsterdam, 3%; Parijs, 3% en Londen Heathrow, 2%.

Reisverboden vermijden Olivier Ponti, VP Insights, ForwardKeys, zei: "We zijn ons terdege bewust van de vreselijke schade die COVID-19 heeft toegebracht aan de gezondheid van mensen, maar ook van de schade aan de economieën van landen door de maatregelen die regeringen hebben moeten nemen als reactie op het virus. Wij zijn van mening dat het beste beleid om de verspreiding van het virus onder controle te houden, gebaseerd moet zijn op feiten, niet op angst; en als algemene reisverboden kunnen worden vermeden, moet dat een strategie zijn die de voorkeur verdient. Gelukkig kunnen reisgegevens helpen door beleidsmakers precies te vertellen waar mensen uit de risicogebieden naartoe gingen en waar ze contact hadden.” Noodremprocedure Met de komst van Omnikrom lijkt de politiek voorlopig nog niet af te stappen met reisbeperkingen. Vorige week vrijdag hebben de Europese lidstaten besloten om de Europese noodremprocedure in te zetten ten aanzien van reizigers uit derde landen waar de variant in omloop is. Dat betekent dat de lidstaten tijdelijk strikte maatregelen moeten nemen, zoals het instellen van een vliegverbod voor passagiers afkomstig uit bepaalde landen in zuidelijk Afrika. Daarnaast komen ook steeds meer landen met extra vereisten voor (onder andere Nederlandse) reizigers uit gebieden met een hoog aantal besmettingen.

Deel dit artikel