Gastronomisch genieten op Malta

Een Maltees gezegde is niet voor niets: ‘Ik eet niet om te leven, maar ik leef om te eten’. De Maltese keuken is ontzettend divers en is ontstaan uit een lange relatie tussen de eilandbewoners en de vele veroveraars die de Maltese eilanden door de eeuwen hebben ingenomen. Hierdoor zijn er veel invloeden van buitenaf die variëren van Grieks tot Siciliaans, Frans, Spaans, Noord-Afrikaans en zelfs het Midden-Oosten. De bewoners van Malta hebben hier dan weer hun eigen draai aan gegeven om zo een bijzondere mediterrane mix te creëren in de hedendaagse keuken. Zo zijn de gerechten vaak eenvoudig en gebaseerd op de seizoenen.

Verse Vis Marsaxlokk, het bekendste vissersdorpje in Malta, staat bekend om haar kleurrijke vissersboten (genaamd Luzzu’s) en helderblauwe water. Elke dag vertrekken hier lokale vissers richting de zee om heerlijke verse vis te vangen. Op zondagochtend verkopen de vissers diverse soorten vissen, zoals witte zeebrasem, steenvis, zwaardvis, tonijn, octopus en inktvis. Naast deze vissoorten is de Lampuki echt een favoriet onder de Maltese bevolking. De vis is namelijk alleen te vangen rond de wateren van Malta en wordt veelal gebruikt in hartige taarten.

Stuffat tal-Fanak Stuffat tal-Fanak is het Maltese woord voor konijnen stoofpot. Het gerecht is een erfgoed van de Ridders van Sint-Jan en is het nationale gerecht van Malta. Stuffat tal-Fanak bestaat uit een mix van in wijn gestoofde konijn met uien, tomaten, aardappels, wortelen, knoflook en laurier. Een echte Stuffat tal-Fanak is heerlijk mals met een smaakvolle saus, die vaak wordt geserveerd met pasta als voorgerecht. Pastizzi Naast het nationale gerecht Stuffat tal-Fanak bestaat er ook een nationale snack. Deze snack heet Pastizzi, die gemaakt is van bladerdeeg met daarin een vulling. Traditionele Pastizzi’s zijn vaak gevuld met erwtenpuree of ricotta. Nu zijn er ook bakkers die aan het experimenteren zijn met andere smaken zoals chocolade, aardbeien, appel en kaneel. Pastizzi is een snack die ieder moment van de dag gegeten kan worden.

Lokale drankjes Kinnie is de frisdrank die wordt gemaakt op Malta. De frisdrank heeft een karamelkleur en is al sinds 1952 te koop. Kinnie heeft een unieke smaak; het is namelijk bitter en zoet. Naast bittere sinaasappelen wordt er gezegd dat er ook ginseng en rabarber in zit, maar dit is voor ons nog de vraag omdat het recept een lokaal geheim is. Ben je meer fan van een biertje? Geniet dan van een Cisk. Dit biertje wordt gebrouwen op Malta. Verder produceert Malta ook heerlijke Limoncello wat gemaakt wordt van citroenen uit de eeuwenoude citroenboomgaarden op het eiland Gozo. Maltese wijn Op Malta word wijn zelf geproduceerd door Maltese wijnboeren. De boeren maken gebruik van internationale druivensoorten zoals: Cabernet Sauvignon, Merlot Syrah en Chardonnay, en van inheemse druivensoorten zoals Ġellewża en Ghirghentina. Van de inheemse soorten worden stevige wijnen gemaakt met een uitgesproken volle smaak. Ben je een wijnliefhebber? Dan kan ik je ook een kijkje nemen op één van de wijngaarden, veel wijnboeren organiseren tours en wijnproeverijen. Saħħa, ofwel proost! Wil je het nu allemaal zelf komen proeven? Dan zit je bij deze restaurants en cafés goed.

  • Diar il-Bniet, dit restaurant werkt alleen met seizoensgebonden producten van hun eigen boerderij of van plaatselijke leveranciers.
  • Gululu: Een restaurant met een mooi uitzicht over de baai van St. Julians met echte Maltese specialiteiten op het menu.
  • Ta’ Kris: Een hele gezellige bistro in het centrum van Sliema.
  • Ta’ Philip: Staat bekend als een van de beste restaurants in heel Gozo. Hier kan je genieten van heerlijke Maltese gerechten.
  • Caffe Cordina: Dit restaurant bestaat al sinds 1837 is gevestigd in een oud Palazzo in Valletta. Ook hier geniet je van traditionele Maltese gerechten. Je kan hier ook ontbijten, lunchen of lekker borrelen.
image

Leuke tips om meer te leren over de Maltese gastronomie is ‘Taste History’. In Malta is geschiedenis overal te zien, aan te raken en te voelen, en het verkennen van deze oude eilanden is het dichtst bij een reis terug in de tijd! Om deze ervaring nog completer te maken, heeft Heritage Malta, met de steun van de Malta Tourism Authority, nu de zintuigen van reuk en smaak toegevoegd aan deze betoverende reis door de tijd. Authentieke recepten zijn opnieuw gemaakt op basis van de echte verhalen! In een reeks korte video's die op historische locaties zijn gefilmd, vertelt Liam Gauci, de directeur die verantwoordelijk is voor het 'Taste History'-project, de verhalen die in de archieven zijn ontdekt, terwijl de gastronomische referenties worden gereproduceerd zodat het publiek het thuis kan proberen en genieten van de geschiedenis van een land om te ontdekken. Het eerste seizoen met 4 afleveringen is vanaf 26 juni 2020 elke vrijdag uitgezonden op www.Facebook.com/TasteHistoryMalta en www.facebook.com/VisitMalta vanaf 26 juni 2020. Je kunt de video’s terugkijken op ons youtubekanaal.

Wil je wat leuke recept ideeen opdoen om zelf typisch Maltese gerechten te maken? Kijk dan met ons mee naar Gennaro Contaldo op Jamie Olivers Foodtube terwijl hij de heerlijkste Maltese gerechten maakt: Perfect Stuffed Rabbit with Gennaro:

Gennaro's Gorgeous Grilled Fish With Pesto Dressing:

Gennaro's Sweet Italian Zuccotto Dessert:

image