Idyllisch Duitsland: roadtrips en Zuid-Duitsland

In het zuiden van Duitsland is het puur genieten; van authentieke ambachten, vergezichten, vakwerk en wijn. Lees hieronder de tips & tricks.

Ambachten bewonderen in Partenkirchen

Partenkirchen herbergt een groot aantal unieke, traditionele en moderne ambachtelijke bedrijven. 38 van hen openen hun ateliers, fabrieken en winkels in de historische Ludwigstrasse en gunnen je een blik achter de schermen. In de ‘Lebendige Werkstatt Partenkirchen’ tonen ambachtslieden hun vaardigheden en geven ze een uitgebreid inzicht in het vakmanschap van de regio. Bezoekers kunnen meekijken over hun schouders of zelf creatief aan de slag gaan. Van het bakken van pretzels, het maken van aardewerk, het bouwen van een viool of het ontdekken de geheimen van een apotheker als hij natuurproducten maakt. Klik hier voor meer informatie.

© BOTA/David Payr

De vergezichten van Berchtesgaden

Een rit over de hoogste panoramische tolweg van Duitsland is een onvergetelijke ervaring. De weg leidt naar een hoogte van 1.600 meter en biedt een adembenemend uitzicht op de Berchtesgaden en het Salzburger Land. De weg is gemakkelijk te bereiken met de auto of bus en het is ook een populaire motorroute. De zonsondergangen kunnen er spectaculair zijn. In de winter ontpopt Rossfeld zich tot het meest sneeuwzekere familieskigebied in de regio. De Rossfeld skihut is er zowel in de winter als in de zomer een aangename plek om even op adem te komen. https://www.berchtesgaden.de/rossfeld-panoramastrasse www.berchtesgaden.de/rossfeld-skihuette

© Berchtesgadener Land Tourismus GmbH

Fietsen langs de Baden-Wijnroute

Een hoogtepunt voor fietsers is de nieuwe Badense Wijnfietsroute: deze loopt dwars door de wijngaarden en slingert zich over 460 kilometer door zeven van de negen wijnregio’s die Baden rijk is. Onderweg worden wandelaars en fietsers getrakteerd op zonovergoten landschappen, pittoreske dorpjes, mooie steden, statige kastelen, kloosters en tal van natuurreservaten. Het typische rode bord met het wijnwielsymbool verbindt de comfortabele fietspaden door de wijnbouwgebieden Badische Bergstrasse, Kraichgau, Ortenau, Kaiserstuhl, Tuniberg, Breisgau en Markgräflerland. De meer dan 300 wijnhuizen verleiden je onderweg voor een proeverij. Uiteraard kan je ook genieten van een picknick met wijn op gezellige plekjes in de wijngaarden. Overnachten kan in een van de middeleeuwse stadscentra, wijnhotels, wijnhuizen of zelfs ‘bed&bike’. Klik hier voor meer informatie.

© Schwarzwald Tourismus/Keller

Genieten van puur vakwerk

De beroemde Fachwerkstraße strekt zich uit van de Elbe in het noorden tot Oberlausitz in het oosten van Saksen tot het Bodenmeer in het zuiden, met zeven regionale routes door de deelstaten Nedersaksen, Saksen-Anhalt, Saksen, Hessen, Thüringen en Beieren Baden-Württemberg. Onder het motto ‘Fachwerk verbindt’ zijn inmiddels meer dan 100 vakwerksteden te bewonderen langs deze route. Onderweg zijn er tal van musea, zoals een luchtvaartmuseum, het voormalige huis van de gebroeders Grimm, een muziekinstrumentenmuseum, koffie-, zout- of apothekersmuseum. Musea voor ieder wat wils; voor zowel cultuurliefhebbers als technologieliefhebbers en gezinnen met jonge kinderen. Klik hier voor meer informatie.

© Jens Hauspurg

Deel dit artikel