Singlereisorganisatie VillaVibes komt met Single Bells Kersdiner

“We zien dit als een cadeautje voor alle singles”

Door: Sharon Evers


Nu singlereisorganisatie VillaVibes nauwelijks reizen kan uitvoeren en de eenzaamheid onder singles toeneemt door het coronavirus, is de oplossing gevonden in het Single Bells Kerstdiner. Diners met vier tot zes hoger opgeleide singles uit de buurt. TravelPro sprak met Roy van Ammers (Directeur Groei).

Ook hier blijkt maar weer eens dat crisis creatief maakt. “Bij onze reizen draait het niet om alleen om de bestemming, maar vooral ook om de groep reizigers. Of zoals onze naam al zegt, om de vibes. Zo organiseren we normaal gesproken wintersportvakanties, kerstreizen, maar ook oud & nieuw feesten. Dat kan nu allemaal even niet. Natuurlijk balen we daarvan, maar we willen toch iets doen voor onze doelgroep. Uit onderzoek van het RIVM blijkt namelijk dat zes op de tien Nederlanders zich eenzaam voelt. Mijn collega Joost Vissers baalde hier zo van dat hij met dit geweldige idee kwam. We mogen namelijk wel samen eten in kleine groepjes. De diners vinden plaats op zondag 27 december (derde kerstdag) bij degene thuis die zich hebben aangemeld als gastheer of gastvrouw. Wij faciliteren de groepjes en de deelnemers maken onderling afspraken over het eten, drinken en de afwas.” 2020 Binnen twee uur nadat het Single Bells Kerstdiner werd gelanceerd, stroomden de aanmeldingen binnen. Om precies te zijn zo’n 800. Ook radio 538 en Q-music hadden het er over. Als ambitieuze reisorganisatie stel je dan de doelen bij. “Dit geeft ook aan hoe graag singles andere mensen willen ontmoeten. Het zijn overigens geen dates, maar het gaat om het leren kennen van nieuwe mensen uit de buurt. Eindelijk weer eens een beetje ouderwetse gezelligheid.” Om dit coronajaar goed en positief af te sluiten, rekende VillaVibes op de symbolische 2020 aanmeldingen. “Maar omdat het zo enorm goed loopt, zouden we het mooi vinden om zo’n 1000 diners te kunnen faciliteren, dan gaat het om 4000 tot 6000 mensen. Het gaat ontzettend hard, dat is zo leuk.” Het matchen van de groepjes wordt gedaan door het gehele team van. “Het is een enorme puzzel, waar we alle collega’s bij nodig hebben. De gastvrouw of -heer is het uitgangspunt en daaromheen wordt een groepje op leeftijd en man-vrouwverhouding samengesteld.”

Vanaf linksboven: Carin, Ilse, Joost, Susan, Sonja en Harold Onder: Joeri en Roy

Kerstgedachte Op de vraag welk verdienmodel eraan verbonden is, antwoordt Van Ammers: “Geen. We verdienen er niets aan. Inschrijven is gratis. We zien dit écht als een cadeautje voor onze doelgroep en alle andere hoger opgeleide singles van Nederland. En wie weet komen ze naar ons toe als we weer volop kunnen reizen.” Anderen ontmoeten Een misvatting die veel mensen hebben bij een singlereis, is dat het gaat om singles die op zoek naar liefde. Dat is - zoals hierboven staat - niet het uitgangspunt van het Single Bells Kerstdiner, maar ook niet van VillaVibes. “Het gaat meer om alleenstaande mensen die graag op vakantie willen, maar niet weten met wie. Dat kan zijn omdat alle vriendinnen gebonden zijn aan partner en kinderen, maar ook omdat iemand graag op goed niveau wil skiën en zijn of haar vrienden dat niet kunnen. Wintersport is bij ons trouwens enorm groot, normaal gesproken gaan er zo’n 1.000 mensen in de kerstvakantie met ons op reis. En natuurlijk gaan er ook singles met ons op vakantie die toch hopen om iemand tegen te komen. Het zijn toch allemaal singles onder elkaar. Bij ons krijg je bovendien harde garanties op leeftijd, groepsgrootte en de man-vrouwverhouding. Maar iemand ontmoeten is niet ons uitgangspunt. Het gaat er vooral om dat mensen een fantastische tijd hebben samen met gelijkgestemden.

Roy van Ammers


“Het gaat meer om alleenstaande mensen die graag op vakantie willen, maar niet weten met wie”

Uitwijken Ondanks dat de reizen nu voor een heel groot deel stilliggen, zegt Van Ammers niet te mogen klagen over afgelopen zomerseizoen. “Wij zijn niet afhankelijk van een bepaalde bestemming en kunnen daardoor snel uitwijken naar iets anders. Kunnen we niet naar Frankrijk of Oostenrijk, dan bedenken we iets in Nederland. Dat werkt erg goed. Afgelopen zomer hebben we bijvoorbeeld een kasteel in Baarlo in Limburg geboekt voor een groep van bijna 100 mensen, dat werd een enorm succes. Maar natuurlijk hebben we ook veel reizen moeten annuleren, zoals een surfreis naar Frankrijk en veel strandvakanties. We zijn nu ook bezig met komend jaar en met het ontwikkelen van nieuwe plannen, om toch iets te kunnen bieden aan onze doelgroep. Het Single Bells Kerstdiner is daar een mooi voorbeeld van.” Net als veel andere reisorganisaties ligt de hoop voor VillaVibes ook bij het vaccin. “We zijn natuurlijk heel erg benieuwd hoe snel we dan weer met groepen bij elkaar mogen komen.” Hartverwarmend Aan vouchers doet VillaVibes niet. “Vanaf dag één hebben we geld teruggegeven. Dat kunnen we ook, VillaVibes heeft de afgelopen jaren goed gespaard. Dat is ons voordeel. Maar ook, wij zijn een reisorganisatie voor singles. Als iemand een relatie krijgt, dan zit diegene niet te wachten op een voucher voor een singlereis. Het teruggeven van geld heeft goed gewerkt, we hebben zelfs aan de mensen waarvan de reis werd geannuleerd gevraagd of ze geheel vrijblijvend willen meedelen in onze pijn om geld achter te laten. We kregen gemiddeld zo’n 8 tot 10% van de reissom en sommigen hebben zelfs hun hele reissom aan ons gegeven, omdat ze wensen dat wij deze crisis zo goed doorkomen. Dat is ontzettend hartverwarmend.”

Deel dit artikel