Virtuele fam-trip door Estland

“Toerist weet ons straks weer te vinden”

Door: Theo de Reus


Een virtuele studiereis van een uur, zonder dat ook maar één keer het woord corona valt. Het verkeersbureau van Estland kreeg het vorige week voor elkaar. “We hebben geen enkel woord over de huidige situatie gezegd, want we weten zeker dat we weer veel bezoekers krijgen zodra de grenzen weer opengaan”, stelt Timo Raussi, de communicatiemanager van Visit Estonia na afloop.

Estland, een van de Baltische staten, timmert de laatste maanden behoorlijk aan de weg om als bestemming meer bekendheid te verwerven bij Nederlandse reisagenten en touroperators. In afwachting van een echte studiereis die volgend jaar moet plaatsvinden, was er alvast een virtuele tour door het land, waarbij video-impressies werden afgewisseld met live schakelingen. De deelnemers, zeg maar de kijkers thuis, waren afkomstig uit alle werelddelen. De meeste buitenlandse bezoekers arriveren in Estland via Tallinn Airport, dat vorig jaar nog werd uitgeroepen tot beste luchthaven van Europa in de categorie tot 5 miljoen passagiers. Hoofdstad Tallinn, met circa een half miljoen inwoners, is een onmisbaar onderdeel van een bezoek aan Estland. Het historische centrum is al jaren UNESCO werelderfgoed. “Tallinn is een van de best bewaarde steden van Europa”, zegt Kristiina Talisainen, Project Manager of Trade Marketing van Visit Estonia, die als gastvrouw van de virtuele tour optrad.

Kristiina Talisainen

Zij benadrukt dat in Estland de natuur nooit ver verwijderd is. Zo ligt op een uur rijden van Tallinn het natuurgebied Mukri Bog. In dit moerasgebied werd in vroeger tijden gejaagd. Nu is Mukri Bog, met meertjes waarin gezwommen kan worden, een populaire bestemming om te wandelen. Dat kan onder andere via een boardwalk, zodat je als bezoeker droge voeten houdt. Daarnaast is er de kustlijn, met talloze eilanden en eilandjes. Een bekende is Hiiumaa, het één na grootste eiland van Estland. Een prima bestemming voor liefhebbers van rust, stilte en natuur. Het experience center Tuuletorn, populair bij families, heeft een indoor klimwand van 20 meter hoog, speciaal bedoeld voor adrenalinezoekers. Estland kijkt ondertussen al een paar jaar vooruit. De historische stad Tartu is recent uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van 2024, samen met twee andere steden. Dat zal niet alleen de stad maar heel Estland nadrukkelijker op de kaart zetten. Van allen buitenlandse bezoekers zijn de meeste, circa een derde, afkomstig uit Finland. Daarna volgen Rusland, Duitsland, de Uk en de rest van Europa. Dat maakt ook Nederland tot belangrijke doelgroep. Tallinn fungeerde recent als decor voor de actiethriller Tenet van Christopher Nolan. Hier zijn de belangrijkste filmlocaties te zien.

Deel dit artikel