Petitie aangeboden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken

Deel dit artikel

Petitie aangeboden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken

Deel dit artikel

De petitie, waarin wordt gepleit voor heldere en genuanceerde reisadviezen en die binnen 36 uur meer dan 10.000 keer werd ondertekend, werd vrijdagmorgen overhandigd door initiatiefnemer Tom van Apeldoorn. Deze werd in ontvangst genomen door Dirk Jan Nieuwenhuis, directeur consulaire afdeling bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat gebeurde in aanwezigheid van Kamerlid Remco Dijkstra (VVD), warm pleitbezorger voor de reisbranche.

Nieuwenhuis vertelde de frustratie over de uiteenlopende reisadviezen binnen Europa te begrijpen. Het ministerie neemt dergelijke besluiten mede op basis van adviezen van het RIVM en in overleg met de Nederlandse ambassade ter plaatse. “Er vindt wel zoveel mogelijk afstemming plaats tussen de diverse landen, maar uiteindelijk blijft het een nationale afweging van iedere overheid wat deze aan zijn burgers adviseert. We hebben goede afspraken daarover met de reisbranche, maar we zijn wel de brenger van slecht nieuws.”

image

Foto: Buitenlandse Zaken

Dat de petitie binnen korte tijd door zoveel medewerkers uit de reisbranche werd ondertekend (de teller staat inmiddels op ruim 11.000), toont aan dat de nood in de reissector hoog is. Sinds half maart worden niet of nauwelijks nieuwe vakanties geboekt. Aanleiding voor het aanbieden van de petitie en de ludieke actie is het recente reisadvies voor de Griekse eilanden, die vorige week dinsdag als geheel op kleurcode oranje werden gezet (alleen noodzakelijke reizen). De Griekse eilanden waren juist een populaire vakantiebestemming voor het najaar, aangezien bestemmingen als Turkije en Spanje al langer het reisadvies oranje hebben. Griekenland was daarmee zo’n beetje de laatste bestemming rond de Middellandse Zee die nog open was voor Nederlandse vakantiegangers. De initiatiefnemers van de petitie pleiten voor genuanceerde en meer gedetailleerde reisadviezen. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk voor slechts zeven Griekse eilanden een gericht reisadvies gegeven.